torstai 14. maaliskuuta 2013

Siedätyshoito

Ja taas yksi Tipsu testaa – osio, näistä on helppo aloittaa :)

Aloitin marraskuussa 2011 koivun siitepölyallergiaan siedätyshoidon, joka kestää noin 3 vuotta. Seuraavaksi vähän kokemuksiani siitä, lyhythermoisille lukijoille todettakoon, että yksi elämäni parhaita päätöksiä!

Olen ollut koivulle allerginen niin kauan kuin muistan, mutta suunnilleen täysi-ikäisyyden jälkeen allergiaoireet pahenivat ja viimeiset viitisen vuotta keväät alkoivat olla jo täyttä tuskaa. Pahimman kevääni koin vuonna 2011 ja silloin päätinkin, että nyt teen asialle jotain. Toiset allergiset varmasti tietävät, millaista on, kun nenä on yhtä aikaa tukossa, vuotaa kuin vesihana ja silti limakalvot ovat kuivat! Tuohon päälle vielä punaiset ja kutisevat silmät, aivastelu, armoton päänsärky, väsymys ja yleinen ”en ymmärrä mistään mitään” olo ja tadaa! iloinen asiakaspalvelija on valmis!

Lisää potkua sain siitä, kun minulle alkoi ilmestyä aina vain enemmän ristikkäisallergioita eri ruokiin. En ole koskaan voinut syödä (raakana) minulle rakasta omenaa tai pähkinöitä (pl. cashew-pähkinät), mutta parin viimeisen vuoden aikana lista alkoi olla jo heikottava: sain oireita omenoista, päärynöistä, kiiveistä, kirsikoista, persikoista, mangoista, tomaatista, pähkinäsuklaasta… jne. edellä mainittujen ”sukulaisia” unohtamatta. Lisäksi surukseni aloin saada oireita myös eläimistä, pystyin esimerkiksi vierailemaan ystäväni luona, jolla on kissoja, korkeintaan vartin verran, sitten hengenahdistus ja aivastelu ajoivat minut ulos.

Hoidon aluksi kävin allergiatesteissä, joissa minun todettiin olevan asteikolla 1-5 nelosen verran allerginen koivulle. Reikäkokeessa (käsivarteen tehdään 10 pientä reikää ja niihin tiputetaan allergeenia) sain ”hienot” isot rinkulat myös mm. hevosen ja kissan kohdalle. No senpä jo tiesinkin. Hoito aloitettiin pistämällä tiuhaan tahtiin (muistaakseni kerran viikossa) pieniä määriä allergeenia käsivarteeni. (Idea siis on, että elimistöni vähitellen tottuu siitepölyn olemassaoloon eikä saa enää siitä hepulia.)  Aineen määrää lisättiin vähitellen ja pistokertojen väliä pidennettiin samaa tahtia. Tällä hetkellä minua pistetään 6-8 viikon välein ja siihen menee reilu puoli tuntia (piston jälkeen tilannetta seurataan 30 min sekä ennen ja jälkeen piston pitää puhaltaa spiroon).

Pistäminen ei minusta satu sen kummemmin, siihenkin tottuu nopeasti, tosin joskus käsivarteen tulee mustelma. Alussa pistokohta myös turposi noin 2 euron kolikon kokoiseksi ja kutisi ensimmäisinä päivinä piston jälkeen, mutta nämä ovat minusta NIIN pieni hinta, siitä mitä olen saanut, että mielelläni ne kärsin.

Hoito on siis auttanut minua aivan käsittämättömän paljon! Viime kevättä pidettiin pahimpana siitepölykeväänä 20 vuoteen, ja olin luonnollisestikin todella huolissani ja pelkäsin, että kykenenkö edes käymään töissä. No huhtikuu tuli ja meni, enkä oikein huomannut mitään oireita. Ihmettelinkin jo, että olivatko uutiset olleet vääriä, kunnes toukokuussa ei-allergiset kaverini niiskuttivat ja pärskivät kysellen epäilevästi, että eikö minun pitänyt olla allerginen siitepölylle. Muutamaan otteeseen jouduin sinä keväänä ottamaan apteekin allergialääkkeitä, mutta pystyin nukkumaan mainiosti, ei ollut hengenahdistusta, tukkoista ja sekavaa oloa – AIVAN MAHTAVAA! Mielenkiinnolla odotan, millainen tuleva kevät on – toivottavasti vielä helpompi.

Suosittelen siis siedätyshoitoa ehdottomasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti